Pro in flitsfotografie op een bruiloft!

Flitsfotografie

Tips voor flitsfotografie

Flitsfotografie tijdens bruiloften kan een behoorlijke uitdaging zijn. Veel fotografen vinden het spannend om hiermee te beginnen. Als allround trouwfotograaf kan je er vaak niet omheen. Zeker niet wanneer je ook gevraagd wordt om de avond te fotograferen. Wanneer je dan niet weet wat je doet kan dat de hele reportage verpesten.

Gelukkig is het niet altijd zo moeilijk als het lijkt. Er zijn enorm veel verschillende manieren om een goede flits toe te passen maar het belangrijkste is dat je een manier vind die het beste bij jou past. Het is daarom heel erg belangrijk dat je kijkt naar je manier van werken en natuurlijk het budget dat je hebt.

Sommige fotografen werken met externe flitsers die ze voor de ceremonie al helemaal opstellen. Dit geeft hele mooie plaatjes. Hierbij moet je wel echt verstand hebben van flitsen en hoe je met flitslicht kan spelen. Daarnaast heb je hier een aardig budget voor nodig. Het makkelijkste is om het simpel weg te houden bij een reportage flitser op je camera met of zonder accessoires. De mogelijkheid om een reportage flitser te kunnen richten is ontzettend belangrijk. Dit zorgt ervoor dat we ten allen tijden zelf kunnen bepalen waar het licht heen gaat. Hou hier dus rekening mee bij de aanschaf van een flitser.

Ik zal je nu een paar tips geven waar je op moet letten met flitsen op een bruiloft.

Tips:

  • Zorg dat je flitser altijd indirect flitst. Dit betekent dat we de flitskop naar het plafond richten. Hierdoor zal het licht tegen het plafond aan komen en geleidelijk verspreiden over de ruimte. Hiervoor is het wel van belang dat het plafond niet te hoog is. Daarnaast is het handig als het plafond een lichte kleur heeft. Is dit allemaal niet het geval zorg dan voor een accessoire zoals een bounce kaart of een modifyer.
  • Zet je flitser niet op TTL modus maar speel met de sterkte van de flitser. Op deze manier kan je helemaal zelf bepalen hoeveel licht er aanwezig mag zijn.
  • Zorg ervoor dat je camera op de juiste instellingen staat voor flitsfotografie. Dit kan bijvoorbeeld een snellere sluitertijd zijn om beweging te verminderen en een lagere ISO-Waarde om overbelichting te voorkomen. Tip, hoe lager de sluitertijd bij flitsfotografie hoe meer omgevingslicht zichtbaar is.
  • Wanneer je tijdens het feest foto’s moet maken zorg er dan voor dat je een instelling pakt op je camera en flits waarvan je weet wat ongeveer de afstand kan zijn tot je onderwerp. Ga vervolgens mee op de dansvloer en meng je in het publiek. Dans mee en beweeg mee. Dan krijg je de mooiste foto’s.
  • Zorg dat je vooraf genoeg hebt geoefend. Oefenen is de sleutel tot het maken van prachtige flitsfoto’s tijdens bruiloften. Door te experimenteren met verschillende instellingen en technieken kun je de perfecte balans vinden tussen natuurlijk licht en flits om emotionele, sfeervolle foto’s te maken die de bruiloft voor altijd vastleggen.

Leer hier nog veel meer met de beste cursus flitsfotografie van 2023!